În perioada 16.10 -27.10.2023, 14 elevi de la domeniul agricultură din cadrul Liceului Tehnologic Nr.1 Valea lui Mihai, au desfășurat stagiul de practică, în cadrul proiectului 2023-1-RO01-KA121-VET-000117654, în Paralia Katerini Grecia.
Elevii au realizat activitatea practică în ferma ecologică de măr și au realizat următoarele activități:
– Igienă culturală prin plivirea în jurul pomilor tineri
– Identificarea soiurilor ce se pretează la nivel local în condiții ecologice
– Li s- a prezentat standardele de recoltare în funcție de maturitatea tehnologică și fiziologică
– Au participat la recoltare în echipe de 4-5 elevi respectând cerințele impuse de standardele locale urmată de sortarea și ambalarea fructelor
– În final au participat la operațiunea de chirurgie vegetală, înlăturând ramurile cu simptome de boală și depozitarea acestora în vederea distrugerii fizico-mecanice
– Am verificat textura solului prin determinarea organoleptică și am identificat că solul are o textură mijlocie spre ușoară, fiind luto-nisipoasă.
La ferma ecologică de măsline a dl. Ioannis Karalis am realizat activitatea de recoltare semimecanizată împărțită în 3 etape:
1.Culegerea fructelor căzute atât manual cât și cu ajutorul unui dispozitiv ce le ridica intr-un coșuleț prin înțepare.
2. Întinderea de prelate și scuturarea măslinelor cu ajutorul unor pieptene rotative electrice.
3. Strângerea măslinelor de pe prelate în lăzi de tip „condole 25 kg”.
Printre altele ni s-a explicat că există soiuri specializate pentru ulei, iar altele pentru consum.
Ne- am deplasat la livada ecologică de kiwi situată la sud de Leptokaria spre Ekotiva. Aici am realizat următoarele activități:
– Identificarea fructelor ce pot fi recoltate în funcție de conținutul de zahăr cu ajutorul glucometrului pentru fructe
– Recoltarea selectivă a fructelor de pe plantele care au avut un conținut de minim 8% zahăr și în funcție de mărimea acestora
– Pregătirea pentru transport către centrul de colectare a fructelor prin ambalarea acestora în bigbox-uri
– Identificarea raportului de plante mascule/femele (1/8) din cadrul livezii.
– Am asistat la lucrările de tăiere ce se aplică după recoltare în plantațiile de kiwi
– Ni s-a prezentat metoda de fertilizare organică a culturii de kiwi
Ne-am deplasat în localitatea Kondariotissa, la sediul unei cooperative moderne cu peste 300 de membrii fermieri din zonă, care și-a început activitatea de pe vremea de cultivare în masă a tutunului, și poartă și în prezent numele istoric de: Agricultural Tabacco Cooperative Pesko. În cadrul acestei cooperative moderne, am văzut:
– Procesul de colectare a fructelor de la fermieri, în acestă perioadă preponderent Kiwi și struguri, dar și alte fructe.
– Modul de sortare, cântărire și ambalare în lădițe de carton cu dimensiuni specifice cerințelor clienților.
– Depozitarea în camere frigorifice a produselor
– Încărcarea în camioane pentru export; Principalul client fiind UK
– Ni s-a prezentat și partea de birouri, locul de întâlnire a consiliului de administrație, departamentul financiar contabil, aspecte importante în gestionarea eficientă a activității
Ne-am bucurat să vedem și să gustăm unul dintre cele mai nobile soiuri de struguri de masă de culoare roșie și fără sâmburi (Soiul Grimbson)
Pe lângă activitățile practice, elevii noștri au participat și la diferite excursii: Katerini, Muntele Olimp, Salonic, mănăstirile de la Meteora, cascadele de la Edessa și la Băile Termale de la Pozar.














