Festivalul porcului „Ízig-Vérig” organizat la Corund cu participanți din Valea lui Mihai

La sfârșitul săptămânii trecute o delegație din Valea lui Mihai, în frunte cu primarul Nyakó József și viceprimarul Karsai Attila au dat curs invitației primarului localității Corund, Katona Mihály și au participat la un eveniment local. Relația de prietenie dintre cele două localități este mai veche și a fost oficializată în toamna anului trecut cu ocazia târgului „Bătutul Nucilor” din Valea lui Mihai prin semnarea unui acord de înfrățire între cele două localități.

Apropoul invitației de acum, pe o parte, este prilejuit de Festivalul porcului „Ízig-vérig”, ediția a șasea, la care și Valea lui Mihai s-a înscris cu o echipă de macelari, și anume cu echipa lui Oláh Imre. Datoria echipelor participante a început dis-de-dimineața cu sacrificarea porcului și a continuat cu prepararea integrală a acestuia. Pe lângă preparatele cu gusturi tradiționale fiecare echipă s-a străduit să prezinte ceva unic, nemaiântâlnit, cu care să iasă în evidență.

Cârnații, caltaboșii și fripturile care mai de care și alte delicatețe au fost preparate în corturi special amenajate în fața Căminului cultural “Páll Lajos”, în centrul localității, unde atmosfera de bună dispoziție a fost alimentată nu numai cu diferite licori, dar și cu umorul veritabil secuiesc oferit de gazda onorifică a evenimentului, Vaszi Levente.

Desigur, și Katona Mihály a adresat un salut de bun venit invitaților și localnicilor curioși, exprimând bucuria, că după o pauză de un an, au putut continua organizarea festivalului porcului, care în afara faptului că făurește o tradiție, determină și formarea colectivității locale. În discursul său a făcut referire la prezența delegației sosite de la cel mai proaspăt oraș înfrățit cu ei, de la Valea lui Mihai și la participarea delegației care a parcurs distanța cea mai mare, delegația de la Seregélyes, Ungaria.

La conscursul de pomana porcului în total au participat douăsprezece echipe, marea majoritate a echipelor proveneau de la Corund și din Ținutul Secuiesc, echipele asociațiilor civice cu mari tradiții sau echipele liceului tehnic, asociații turistice, echipa fanfarei și a pompierilor voluntari etc.

Juriul, cum se întâmplă de fiecare dată și acum a avut o sarcină grea, dar plăcută, a trebuit să pună în ordine bucatele gustoase, și mai gustoase, la urmă fiecare echipă a fost premiată, să fie motivată la competiția de anul viitor. Bineânțeles pe lângă membrii juriului, toți participanții care au  fost în trecere, au putut gusta și cumpăra din bucate, nu au adus lipsă de susținători, este cunoscută strada Principală din Corund care mereu este în forfotă datorită tarabelor și magazinelor artizanale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *