Centru de vaccinare împotriva COVID-19 în Orașul Valea lui Mihai

Debutul campaniei de vaccinări nu va fi doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană.Centrele de vaccinare sunt structuri fără personalitate juridică care au ca scop furnizarea de servicii de vaccinare anti-COVID-19 către populație, în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 și cu reglementările în vigoare. Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Ele sunt recomandate persoanelor peste 16 ani.  Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.

La recomandarea DSP Bihor (Direcția de Sănătate Publică), în Orașul Valea lui Mihai s-a stabilit necesitatea organizării activității de vaccinare la Secția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita (Spitalul din Valea lui Mihai). Cetățenii din localitățile Valea lui Mihai, Curtuișeni, Șimian și Tarcea sunt arondate centrului de vaccinare din localitatea noastră. Am identificat parterul clădirii spitalului c-a fiind corespunzător din punct de vedere al asigurării circuitelor, cu privire la funcționarea în parametri normali, conform cerințelor vaccinării.

Vaccinarea în România și în celelalte state din Uniunea Europeană este voluntară/neobligatorie, gratuită, realizată de personal medical și în condiții de maximă siguranță, cu respectarea lanțului de frig menționat de către producător. Cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID se vor înscrie online pe o platformă specială https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login , o vor putea face telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Vaccinarea se va realiza în 3 etape: lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, populația cu grad ridicat de risc (adulți cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate), populația generală.

Autoritățile recomandă utilizarea vaccinului de către populație pe scală cât mai largă, pentru ca restricțiile stabilite de acestea cu privire la răspândirea coronavirusului să fie eliminate cît mai repede, astfel putem să revenim la starea normală de conviețuire.

Momentan nu avem o dată concretă cu privire la începerea activității Centrului de vaccinare din Orașul Valea lui Mihai. Revenim cu informații suplimentare pe parcurs.

Karsai Attila – viceprimar