ANUNȚ

Având în vedere adresa Instituției Prefectului – Județului Bihor, nr. 894 din 30.01.2023, prin care:

În conformitate cu prevedrile HG 1074/2001 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor la nivel național și pentru creșterea gradului de reciclare, Guvernul României și-a asumat Implementarea Sistemului de Garanție Returnare (SGR) pentru ambalaje de băuturi.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură ( apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare  inclusiv. Pentru a fi identificate ușor produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea amabalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-una dintre punctele de retunare organizate de către comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesar prezentarea bonului fiscal.

În prezent, RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A, companie deținătoare a licenței de operare a Sistemului de Garanție Returnare (SGR), unic la nivel național anunță comercianții și producătorii/importatorii de bături că a început înregistrarea OBLIGATORIE  în baza de date a sistemului, etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR,

Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă și se face pe pe site-ul https:/returosgr.ro , până la data de 28 februarie 2023.

Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

De asemenea pentru informații și suport pentru înregistrarea în platforma SGR, vă informăm că RetuRo pune la dispoziție un call center – 021 207 00 09 – număr cu tarif normal din orice rețea, disponibil de luni până vineri între orele 09.00 -18.00, cu excepția sărbătorilor legale.

Pt. PRIMAR,

VICEPRIMAR,

Karsai Jozsef Attila

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *