
Colectarea deșeurilor verzi
2. Noiembrie 2017
Deșeurile verzi vor fi așezate în fața imobilului în care locuiți.
26. Octombrie 2017
În data de 14.10.2017 a fost prima zi a întălnirii de proiect din România.
In acest an scolar unitatea noastra scolara Colegiul Agricol nr.1 Valea lui MIhai este beneficiara oportunitatilor oferite prin programul ERASMUS +
Membrii proiectului. Patru țări s-au unit în vederea derulării acestui proiect, acestea fiind: Franța (Tahiti), Grecia, Polonia și România. Pe parcursul celor 3 ani au loc mobilități de predare-formare- invatare cu elevii țărilor membre.
Obiectivele proiectului. Ca orice proiect Erasmus +, „We belive in a better Europe” umrărește anumite finalități. Proiectul se întinde pe o perioadă de 3 ani, 2015-2018, la finele fiecărui an prezentându-se obiectivele îndeplinite. „We belive in a better Europe” înglobează trei aspecte fundeamentale, anume: reciclarea deșeurilor (cantitatea produsă de fiecare țară și identificarea de metode prin care se poate reduce această cantitate), poluarea apei (metode de prevenție a poluării apei, dar și de depsitare a unor surse alternative de apă potabilă) și energie electrică ( cum se poate reduce consumul de energie electrică, sau daca se poate prin reciclarea deșeurilor să se găsească noi modalităși de produce electricitate). În toate aceste activități vor fi implicati profesori membrii, însă cu precădere accentul se va pune pe activitatea elevilor.
In data de 14.10.2017 a fost prima zi a intalnirii de proiect din Romania.
Aflat la cea de-a treia mobilitate de predare-formare-invatare, parteneriatul strategic KA2 finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, a reunit la Valea lui Mihai, cele 4 ţări implicate: Franta ( Tahiti), România, Polonia şi Grecia.
În urma primirii oaspeţilor şi a discuţiilor de grup preliminare de vineri, 13 oct. 2017, începând cu data de 14 oct. 2017 s-au desfăşurat acţiunile propuse in programul stabilit la nivel de parteneriat .
În cadrul mobilității din România s-au desfășurat următoarele activități: primirea delegațiilor din țările membre în proiect la unitatea de învățământ Colegiul Agricol nr. 1 Valea lui Mihai, unde s-au desfășurat o serie de woork-shopuri pe diferite teme specifice proiectului, iar prima temă a fost Noi despre noi,temă care a inclus prezentări pregătite de fiecare delegație legate de specificul școlii și al țării. A avut loc prezentarea unei expoziții foto privind rezerva de apa cu materiale realizate de către elevii școlii noastre, un atelier de lucru în cadrul căruia echipe transnaționale de elevi au realizat un studiu comparativ folosind 3 indicatorii privind calitatea apei la nivel de parteneriat.
De asemenea cu sprijinul reprezentantilor Consiliului Judetean Bihor am realizat activitati outdoor la SC Termocentrale SA Oradea, unde au aflat elemente importante realizate in cadrul acestei companii privind reducerea emisiilor nocive in aer in urma schimbarii instalatiilor de incalzirea prin implementarea unui proiect finantat din fonduri europene. D-na prof. de biologie Nagy Melinda a prezentat importanta colectarii selective a deseurilor, insistand pe respectarea acestor reguli, atat in unitatea scolara, cat si în alte situatii. Elevii au vizionat incepand cu ora 12 prezentarea PPT cu resursele de apa identificate in zona si in deplasarile realizate pe parcursul celor 2 ani de proiect.
Proiectele Erasmus + reprezinta o oportunitate pentru noi toti, ce trebuie valorificata. Dupa cum preciza comisarul european pentru educatie Androulla Vasiloiu, cu ocazia lansarii programului ERASMUS + “Mobilitatea rămane «sufletul» programului, pentru că Erasmus + este o fereastră către lume. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor. (…) ”.
ERASMUS + DESCHIDE MINŢI ŞI SCHIMBĂ VIEŢI!
Considerații finale. Deși este un proiect la început de drum, avem expectanța ca acesta să aducă rezultate eleviilor membri, dar și Colegiului Nr.1 Valea lui Mihai, lucru care va fi posibil prin implicarea membriilor, dar și prin conștientizarea problemelor cu care se confruntă Europa și implicit România și descoperirea de soluții pentru prevenirea și îmbunătățirea mediului în care trăim.